piątek, 11 lipca 2014

Czym zastąpić białą mąkę i cukier?

Idziemy na jagody, na jagody... ;)  
To co jemy powinno dbać o nasze zdrowie, dodawać energii, pomagać utrzymać odpowiednią wagę i pozytywne nastawienie do życia. Znane jest powiedzenie: „Mój brzuch to nie śmietnik, a świątynia”
Kuchnia domowa naszych mam i babć kojarzy się zdrowo, ale zastanówmy się naleśniki, pierogi, szarlotka, schabowy, bigosik, kluseczki leniwe lub mniej. Tyle że te produkty 30 lat temu i teraz to już nie to samo, można korzystać z przepisu babci, ale mąka babci i maka z marketu to 2 różne produkty.
Dawniej zboża były uprawiane w sposób naturalny, zwierzęta hodowane w sposób, który teraz nazywamy eco. Nawet kapusta kiszona, wiecie, że kupuję u mojej ulubionej pani Asi kapustę kiszoną tradycyjnie solą?  Dwa stoiska dalej jest kapusta z beczki... zupełnie inna, 2 dnia w lodówce juz zmienia smak, żeby szybciej ukisła ma masę ulepszaczy. Chyba sobie kupie beczkę i znów zacznę wkładać ogórki kiszone  na zimę, tylko może większy dom by się zdał? To co 20 - 30 lat temu było normalną produkcją dziś jest produkcją "eco". Ulepszacze, przyspieszacze, nawozy, GMO wszystko, żeby jedzenie było tańsze i żeby były większe plony... Można to jeść, ale straszne paskudztwo ;) Człowiek powinien żyć przeciętnie 100 lat, mamy rozwiniętą medycynę i co? Nie wiem jak Ty ale ja już masę przyjaciół pożegnałam, nikt nie sprawdził w badaniach jaki wpływ na to ma dieta i składniki pokarmowe, jednak sadzę że ogromne.
Obecna w sklepach dzisiaj maka to sama skrobia bez witamin, substancji mineralnych i innych składników ułatwiających jej przyswojenie przez organizm.. Nasz organizm alby strawić współczesną mąke pobiera minerały z organizmu, stąd często ich potem nam brakuje. Czasem jest opcja kupowania lepszej mąki z młyna, najlepiej jednak znaleźć eco mąkę.
Niestrawiona skrobia w jelitach tworzy klajster i przeszkadza w trawieniu, dodatkowo dodawane do maki ulepszacze odkładają się w organizmach przyczyniając się do powstawania chorób. Uważa się, że mąka może przyczyniać się do: tworzenia się złogów we krwi, zanieczyszczenia naczyń krwionośnych i powstawania kamieni w pęcherzyku żółciowym, barwniki, utrwalacze i spulchniacze lat.ami zalegają w naszych organizmach. Zupełnie jak kurz w niesprzątanym latami  mieszkaniu. Wartościowa mąka oprócz węglowodanów dostarczających energii dostarcza także błonnik, który wpływa korzystnie na przemianę materii.
na cukier niektórzy mówią: "biała śmierć" Faktycznie zaburza równowage mineralna organizmu,  karmi drożdżycę i grzybicę, osłabia pracę nerek, układ wydalania, niszczy zęby sprzyja otyłości i cukrzycy, jest dodawany do wielu produktów, a jesli nie jest zostaje zastepowany syropem glukozowo- fruktozowym, który moim zdaniem jest tak samo i ile nie bardziej szkodliwy. Najlepiej ograniczyć cukier, zastapić go słodkimi owocami, miodem, cukrem trzcinowym lub liścmi stewii np w herbacie.
Jutro wyjezdzam na wakacje, wiadomo, że poza domem o wiele trudniej o kontrolę jedzenia i zdrowe składniki, jeśli jednak nuda nam się zamienić słodkie napoje na wodę mineralną, herbatę z cukrem,na herbatę owocową bez cukru, ograniczyć fast foody na rzecz owoców i warzyw to już nasze wakacje będę zdrowsze, a my będziemy czuć się lepiej. Od dłuższego czasu jedynym momentem kiedy piję słodkie napoje i jedynym wyjątkiem jest cola działa rewelacyjnie w czasie zatrucia pokarmowego i wtedy sobie na nią pozwalam. Poza tym uwielbiam wodę z cytryną i bez :) Życzę Wam udanego wypoczynku, spędzania aktywnego czasu z bliskimi, korzystania ze słońca i świeżego powietrza :)



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miejsce na Twoje słowa :)