Zrobiło się cieplej, często spędzasz zapewne czas ze znajomymi przy grillu. Czy potrawy z grilla są zdrowe? Często się nad tym sama zastanawiam. A może tak samo jak podczas gotowania, przy grillowaniu popełniamy masę błędów w efekcie których to co jemy zamiast nam pomagać szkodzi?
Dziś znalazłam artykuł na stronie Wirtualnej Polski. Przeczytałam, przemyślałam i postanowiłam napisać tu :)
Po pierwsze należy używać węgla drzewnego lub brykietu z drzew liściastych. Podczas spalania drewna przemysłowego, czy płyt meblowych mogą się wydzielać toksyczne związki. Toksyczne związki uwalniają się także przy spalaniu żywicy, która znajduje się w drewnie drzew iglastych,szyszkach czy igliwiu.
Po drugie do rozpalania węgla należy używać tylko naturalnej podpałki opartej na spirytusie. Nafta czy gazety zawierają toksyczne związki np ołów w farbie drukarskiej.
Po trzecie należy używać aluminiowych tacek. Naszym największym błędem jest układanie potraw bezpośrednio na ruszcie. Kapiący z kiełbasek tłuszcz spala się w ogniu i wydziela toksyczne substancje, które okadzają naszą potrawę. Spalający się tłuszcz wydziela węglowodory aromatyczne,
przywierają one do mięsa i mogą mieć działanie rakotwórcze.
Po czwarte: Jedzenie mięsa spalonego na ogniu jest szkodliwe, w
warstwie spalenizny znajdują się substancje o działaniu rakotwórczym.
Zapewne wiesz, że bardzo zdrowe są warzywa. Do mięsa przygotowywanego na grillu warto podawać warzywa, zawarty w nich błonnik wspomaga trawienie oraz pomaga usunąć toksyny z organizmu.
A może tak przygotować warzywa na grillu? Marchewka czy pietruszka z grilla może być równie smaczna jak kawałek kiełbasy i o wiele zdrowsza. Coraz więcej osób docenia smak bakłażanów, cukinii, pomidorów, kolb kukurydzy czy pieczarek z grilla. Lekko można je zamarynować w oliwie z przyprawami. Warto pamiętać, że przygotowuje się je krótko, aby nie spalić ;)
Na stronie http://www.przepisy.pl/blog/sezon-grillowy-w-pelni-kilka-pomyslow-na-dania-z-grilla/?utm_medium=spolecznosc&utm_source=facebook.com&utm_campaign=narracja&utm_content=blog znalazłam jeszcze jeden fajny przepis i Wam zacytuję dla nie wegetarian brzmi mmmmm ;)
"Potrzebujecie naprawdę dobrego kawałka steka wołowego. Rozbijcie go
bardzo cienko tłuczkiem, następnie rozprowadźcie na nim cienką warstwę
ostrej musztardy. Dodajcie trochę mielonej wołowiny doprawionej
niewielką ilością czosnku, drobno posiekanej papryki i cebulki.
Zrolujcie jak zrazy. Zepnijcie metalową wykałaczką lub patyczkiem do
szaszłyków i grillujcie, aż mięso będzie gotowe. Na koniec spodziewajcie
się okrzyków zachwytu…"
A i jeszcze jedno w tym roku nie musiałam czekać na pogodę. W moim domu pojawiła się patelnia grillowa, dzięki niej mogę cały rok na ogniu z mojej kuchenki gazowej przygotowywać pyszne i zdrowe dania z grilla. Nawet nie wiedziałam, że takie patelnie istnieją, a Wy słyszeliście już o tym?
Udanego i zdrowego grillowania :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miejsce na Twoje słowa :)