Kiedyś słyszałam o tym że przyprawy kurkuma i imbir dodawane do potraw pomagają oczyszczać watrobę i jelita.
Ostatnio usłyszałam o kolejnych, mamy nasz polski:
Ostropest plamisty
Strażnik naszej wątroby, który zawiera sylimarynę, flawonoidy gorycze i aminy. "To właśnie sylimaryna chroni wątrobę przed działaniem niektórych związków trujących np. etanolu i przyczynia się do regeneracji wątroby.
Ostropest
ochrania zdrowe komórki wątroby i regeneruje komórki uszkodzone. Jest
więc doskonały w leczeniu wątroby - przy marskości i stłuszczeniu.
Pomaga
również w pozbyciu się bólów kolki żółciowej spowodowanej zaleganiem w
pęcherzyku żółciowym kamieni. Stosuje się go też po żółtaczce czy w
leczeniu nowotworów.
Ostropest
podaje się profilaktycznie osobom pracującym w oparach substancji
chemicznych i napromieniowaniu). Ostropest ochrania również nerki.
Korzyści wynikające z stosowania OSTROPESTU PLAMISTEGO:
- pozbycie się bólów przy kolce wątrobowej
- regeneracja uszkodzonej wątroby
- trwałe pozbycie się kamieni w woreczku żółciowym
- wzmocnienie wątroby przy wirusowym jej zapaleniu
- regeneracja wątroby po kuracji lekami, chemioterapią, zatruciami związanymi z grzybami
- protekcja przed marskością wątroby uszkodzonej przez alkohol
Sposób użycia:
Przygotować napar. Jedną szklanką wrzątku zalać jedną łyżkę stołową nasion. Parzyć 10-15 minut. Stosować trzy razy dziennie w celach leczniczych, jeden raz dziennie profilaktycznie.Działanie ostropestu potwierdzone jest badaniami naukowymi. Samo zioło jest nieszkodliwe - mogą go nawet stosować kobiety w ciąży i karmiące."
cytat za: http://www.podarujzdrowie.pl/ostropest tam tez możesz zakupić produkt.
Cytryniec chiński jest o wiele mocniejszy, ale często słyszałam opinie, że to co działa w chinach czy na hawajach jest do stosowania tam. Natomiast w Polsce powinniśmy stosować nasze odpowiedniki.
"Czym jest cytryniec chiński?
Cytryniec chiński to odmiana pnącza pochodzącego z Dalekiego Wschodu. Wiele ludzi hoduje go tylko ze względu na walory estetyczne – cytryniec chiński zaliczany jest do roślin ozdobnych. Ma niewielkie jagody o pięknym czerwonym kolorze, które są całkowicie jadalne. Można z nich sporządzać dżemy i konfitury, często wykorzystywane są do robienia soków. Cytryniec chiński jest też surowcem na herbatę – w tym przypadku wykorzystuje się jego liście i korę. Przede wszystkim jednak roślina ta jest używana w celach leczniczych – jej jagody mają bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Cytryniec chiński to przede wszystkim doskonały środek w walce z wyczerpaniem fizycznym i umysłowym.
Podnosi odporność, wzmacnia organizm i dodaje sił.
Cytryniec chiński usprawnia funkcje intelektualne mózgu i zwiększa efektywność fizyczną.
Swoje działanie cytryniec chiński zawdzięcza przede wszystkim substancji o nazwie schizandryna, która ma właściwości tonizujące i wzmacniające. Wyciąg z tej rośliny był stosowany już setki lat temu w Chinach – jako środek odmładzający i dodający energii.
Schizandryna, oprócz wymienionych już właściwości, ma także zdolność regeneracji wątroby i oczyszczania jej z toksyn. Oprócz tego badania wykazały, że cytryniec chiński poprawia ostrość wzroku, również w ciemności.
Cytryniec chiński jest zatem polecany wszystkim osobom odczuwającym przemęczenie – zarówno psychiczne i fizyczne – i różne dolegliwości z tego wynikające. Cytryniec chiński dodaje sił witalnych i chęci do życia.
Cytryniec chiński – składniki odżywcze
Cytryniec chiński zawiera wiele składników odżywiających organizm. Wśród nich można wymienić m.in.:
- witaminy C i E
- flawonoidy
- saponiny
- cukry
- beta-sisterole
- gomissyny A,B,C i N
- ponad 30 związków lignianowych
- kwas cytrynowy, jabłkowy i winowy
cytat za : http://cytryniecchinski.pl/
zdjęcia pochodzą ze strony: http://www.futuregardens.pl/cytryniec-chinski-schisandra-chinensis.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miejsce na Twoje słowa :)