sobota, 4 maja 2013

Owoce długowieczności, wywodzące się z terenów podnóży Himalajów.

Ostatnio najwięcej osób czytało o potędze samouzdrawiania. Więc dziś o zdrowiu i realizacji marzeń. Współpracując kilka lat z firma kosmetyczną zauważyłam, że większość kobiet zrobi wiele, aby zatrzymać czas, młodość, piękny wygląd. 

Dla mnie osobiście priorytetem jest zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia, ale skoro mi ostatnio ludzie mówią, że wyglądam młodziej to może zdrowe odżywianie i dobre samopoczucie ma coś wspólnego z zatrzymaniem młodości? A Ty co o tym sadzisz?



Jak zwykle przypadkiem wpadłam kiedyś na owoce goi. Słyszałeś kiedyś o nich?

Pochodzą z podnóży Himalajów, stamtąd  sztorm przeniósł je do Ameryki, skąd trafiły do Europy. 

Jagody goi występują pod wieloma nazwami między innymi kolcowój chiński,kolcowój szkarłatny, kolcowój pospolity. Nazywane są najzdrowszymi owocami świata, owocami życia, owocami wiecznej młodości, owocami długowieczności. 

Chińczycy wierzą, że ten owoc może znacząco przedłużyć życie
Znana jest legenda o długowieczności - Li Quing Yen. Żył on 256 lat i codziennie jadł jagody goi. Podobno pochował 23 żony i pozostawił po sobie 180 dzieci. Wydaje się to mocno nieprawdopodobne, jednak jest dość dobrze udokumentowane.

Skład jagód kolcowoju (jagód goi) potwierdza ich lecznicze i odmładzające właściwości.
  Odkryto, że jagody goi zawierają:
  •  6 podstawowych witamin (m.in. ogromną ilość witaminy C, poza tym witaminy z grupy B oraz E). 
  • 11 podstawowych mikroelementów  
  • 22 dietetyczne pierwiastki śladowe
  • 18 aminokwasów
  • 8 polisacharydów
  • 6 monosacharydów
  • 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne).
  • 5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil 
  • wiele pigmentów fenolowych
Owoce są niskokaloryczne (w 100g produktu: węglowodany: 68g, białko:12g, tłuszcze: 10g, błonnik:10g).

  Jagody goi są polecane jako środek skuteczny w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek w chińskiej literaturze zielarskiej.

W tradycyjnej medycynie wschodu są stosowane jako lek przy chorobach nerek, serca, płuc, przy dolegliwościach reumatycznych, schorzeniach wątroby oraz na wzmocnienie oczu, mięśni i kości

W wyniku spożywania jagód goi hamuje się syntezę cholesterolu zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby.

Długotrwałe stosowanie zapewnia: wzmocnienie stawów, kości, wzmocnienie systemu odpornościowego, opóźnia procesy starzenia, poprawia witalność i wzrok.  

Stymulacja systemu odpornościowego odbywa się  poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A)- protein immunologicznych, których poziom obniża się wraz wiekiem.
 Hmm czasem się zastanawiam czy to był faktycznie przypadek, że wpadły mi w łapki...
 
Spożywanie kolcowoju chińskiego zaleca się dzieciom z obniżona odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie

Dieta bogata w te owoce pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia. Powszechne jest przekonanie o pozytywnym wpływie tych owoców na męską płodność i potencję.

 Zawierają:  Wapń (112mg/100g), Potas (1.13 mg/100g), Żelazo (9mg/100g), Cynk (2mg/100g), Selen (50 mikrogramów/100g), Ryboflawinę (1.3mg/100g)

Posiadają silne właściwości antyoksydacyjne i są niskokaloryczne. 
Są na 3 miejscu naturalnych źródeł witaminy C na świecie- 2500 mg w 100g

Obecnie jagody Goi są polecane jako roślina o wielokierunkowym oddziaływaniu prozdrowotnym, wzmacniającą i regulującą pracę układu trawiennego, poprawiającą ostrość widzenia, wspomagająca układ odpornościowy, poprawiająca potencję, korzystnie wpływająca na ogólna kondycję fizyczna organizmu oraz opóźniająca procesy starzenia.

Gdzie je kupić? 
Osobiście polecam www.gojishop.pl, chociaż zapewne są inne miejsca gdzie te owoce są tej samej jakości.
Można je również uprawiać w Polsce, to informacja dla osób, które nie zapominaja podlewać roślin tak jak ja. należy jednak pamiętać, aby zbierając owoce nie dotykać ich palcami, ponieważ wówczas tracą cenne właściwości. 

 W mojej diecie zagościły na dobre, 200 lat życia to może przesada, ale warto jak najdłużej być zdrowym i sprawnym, a coraz częściej ludzie już po 40 maja poważne dolegliwości zdrowotne. Może więc warto spróbować wspierać organizm?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miejsce na Twoje słowa :)