czwartek, 23 maja 2013

Tajemniczy Amarantus


Szarłat ogrodowy - Amaranthus caudatus

Amarantus był uprawiany już 3 tysiące lat temu przez Inków Majów i Azteków. Indianie uważali go za roślinę świętą. 

W swoim składzie zawiera:
więcej wapnia niż mleko,
więcej żelaza niż szpinak,
więcej magnezu niż czekolada,
więcej błonnika niż owies,
więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż inne zboża.

Jego białko jest bardziej wartościowe niż sojowe,
skrobia bardziej lekkostrawna od kukurydzianej,
zawiera dodatkowo: cynk, potas i fosfor.

 W Internecie udało mi się znaleźć kilka pysznie brzmiących przepisów z amarantusem

Amarantus z brzoskwiniami,naleśniki z maki z amarantusa, zupę amarantusową i sezamki z amarantusem.

Najbardziej spodobał mi się przepis na sezamki bez cukru i bez maki i bez tłuszczu prawda ze brzmią super takie ciastka?
Co będzie potrzebne? 
Szklanka poppingu z amarantusa, szklanka sezamu, 3 łyżki miodu.
Sposób wykonania:
Prażymy sezam na patelni, miód podgrzewamy, aż zacznie wrzeć. Dodajemy do niego uprażony sezam wymieszany z poppingiem z amarantusa. Mieszamy dokładnie. Masę przekładamy na pergamin, przykrywamy drugim arkuszem pergaminui rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra. Wycinamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut i studzimy na blasze. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miejsce na Twoje słowa :)