Po pierwsze czekolada poprawia nastrój i działa antydepresyjnie. Zwiększa w naszym mózgu poziom fenetylaminy co może wywołać euforię. Serotonina, w którą zmienia się w mózgu tryptofan podnosi nastrój, a teobromina lekko pobudza.
Po drugie prawdziwa czekolada podnosi poziom cholesterolu tego dobrego ponieważ zawiera głównie kwas stearynowy. kawałek czekolady podnosi poziom cholesterolu, ale tego dobrego.
Po trzecie czekolada zawiera magnez im bardziej gorzka czekolada tym więcej magnezu. Pamiętaj jednak, że o wiele lepiej uzupełnić niedobry magnezu np sałatą. Jest w niej o wiele więcej magnezu i o wiele mniej kalorii.
Po czwarte czekolada jest bardzo kaloryczna, więc powinniśmy ją jeść z umiarem, mały kawałek jest ok, ale tabliczka to przesada.
Czekolada mleczna z orzechami moja największa słabość,
taka mała, a daje tyle przyjemności ... mmmm
a teraz trzeba umyć zęby, wtedy nie będziemy dokarmiać próchnicy ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miejsce na Twoje słowa :)